maanantai 30. heinäkuuta 2012

Ihana arki ja mahtava maanantai

En tiedä oletteko huomanneet, mutta jengi on ollut todella villinä parin viimeisen kuukauden ajan! Kesäloman ensimmäisenä päivänä moni on heittänyt kalenterin näyttävästi olan yli, nostanut kädet ilmaan etusormet edellä, unohtanut arjen kiireen ja rutiinit ja alkanut ihan oikeasti Elää. Osa kavereistani on laskenut pitkin kesää facebookin päivityksissä kuinka monta päivää ja yötä on vielä kesäloman alkuun ja kuinka monta lomapäivää tämän jälkeen on luvassa.

Kesälomasta siis tykkäävät kaikki. Tärkeämpi kysymys kuitenkin on: tuntuuko arkeen palaaminen neljän viikon jeejee-elämän jälkeen ahdistavalta. Moni on nimittäin aivan puhki jäädessään kesälomalle ja kuukauden hengittämisen jälkeen sama kuluttava suorittaminen taas jatkuu. Ystäväni Jaakko Halmetoja heitti tähän liittyen ilmoille hyvän kysymyksen: Onko kaikki kunnossa, jos ihminen tarvitsee lomaa omasta elämästään? Kesälomakuukauden lisäksi vuodessa on 11 muutakin kuukautta. Siinä teille faktaa. Auts!

Älkää vihatko minua seuraavan lauseen takia: Nyt se kesäloma on monella ohi ja paluu arkeen ja töihin on edessä. Arjen aloittamisen ahdistus näkyy päällepäin. Uskon kontrastin arjen ja loman välillä olevan niin järjettömän dramaattinen juuri siksi, että vapaalla eletään niin kuin halutaan ja tehdään niitä asioita joista aidosti nautitaan kun taas arki on velvollisuuksia, rutiineja ja puurtamista. Sen ei kuitenkaan ole pakko olla näin.

Aloitin oman onnellisuus-projektin ja arjen järjestämisen elämänmakuiseksi muutamia vuosia sitten. Tein yhteenvedon senhetkisestä elämästäni, jonka jälkeen mietin: mikä minut tekee onnelliseksi, mihin suuntaan haluan arkeani viedä, millainen on täydellinen maanantai? Oli oikeasti suuri oivallus ymmärtää, että olen itse oman elämäni käsikirjoittaja ja ohjaaja. Samalla tajusin, että maanantainakin voi juoda samppanjaa, kotiin voi kävellä kauppurienkadun sijasta myös pakkahuoneenkatua pitkin, elokuviin voi mennä yksinkin torstai-iltana ja lauantaina voi olla kuntosalilla kello kuusi aamulla. Arjen peruspaketin ravistelun lisäksi opettelin myös nauttimaan rutiineista, sen sijaan että ne tekisivät elämästäni tylsää tai puuduttavaa. On oikeasti ihan huippua käydä ruokakaupassa. Nykyään seikkailen hedelmäosastolla!

Ihana, elämänmakuinen arki on loppujen lopuksi se mikä tekee meidät onnelliseksi, jos tekee. Elämän parhaat asiat ovat niin naurettavan yksinkertaisia: järkevä tuntimäärä mielekästä työtä, kyykkyjä ja kunnon hikoilua, laadukasta itsetehtyä ruokaa, riittävät yöunet ja aikaa tehdä ihan jokaikinen päivä niitä asioita joista saa kunnon kiksit. Siinä se on!

Tänään on maanantai. Jos maanantai on mielestäsi ihan turha päivä, niin menetät 14,2 % elämästäsi. Jos todella Elät ja nautit Vain Viikonloppuisin, niin vastaava menetettyjen päivien osuus on jo 71%. Mitä olet siis valmis tekemään sen eteen, että olet onnellinen 100% elämästäsi ajasta? Ala käsikirjoittaa ja ohjata.

Kaikki on mahdollista, ihan jokaikinen päivä. Myös maanantaina.

2 kommenttia:

Kaisa Palomäki kirjoitti...

Tekipä hyvää lukea tämä näin loman jälkeisenä (ahdistus)maanantaina. Mahtava kirjoitus.

Seijasisko kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!