keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Nukkuminen on luksusta

Nukkuminen on mielestäni ihanaa, yksi elämän parhaista asioista. Nukahdan tunnetusti helposti. Unenlahjani ovat uskomattomat eli toisin sanoen olen majesteetillinen makoilija. Mutta: en kuitenkaan nuku tarpeeksi. En itse asiassa lähellekään tarvitsemaani yhdeksää tuntia yössä. Outo yhtälö: Rakastan nukkumista, mutta en nuku. Miksi?

Hyvästä kymyksestä huolimatta puolustuksen puheenvuoro jätetään nyt käyttämättä, eli huonot tekosyyt ja selitykset sikseen. Olen nimittäin ongelman tunnistamisen jälkeen edennyt univajeeni korjaamisessa jo ratkaisuvaiheseen.

Puolitoista vuotta sitten lopetin television katsomisen. Toki katson välillä elokuvia ja dokumentteja, mutta illan kanavasurffailu turhanpäiväisten äänestysohjelmien, salattujen elämien ja chattien välillä loppui kuin seinään. Huomasin, että aikaa vapautui illasta kaikkeen muuhunkin kuin television katsomiseen ja kodistani tuli selkeästi rauhallisempi paikka.

Eikä tässä vielä kaikki: tämän vuoden alussa myin olohuoneeni sohvat ja nojatuolit pois. Radikaalia! Nykyään menen siis iltaisin kotiin tultuani suoraan sänkyyn makoilemaan tai lukemaan, enkä viivyttele enää sohvalla viimeiseen asti ennen suurta päätöstä laittaa hammasharja suuhun. Aikaisemmin olin aina aivan liian väsynyt siirtymään sohvalta sänkyyn ja saatoin vitkutella tunteja sohvan nurkassa ennen iltatoimien aloittamista: kaikkea ihme-puuhaamista myöhään illalla! Tämä oli ironian huppu: väsymys esti nukkumaan menemisen. Haha!

Sitten otin käyttöön kynän ja paperin. Kirjoitan iltaisin kaikki päässäni pyörivät asiat ylös, jolloin ne ovat poissa mielestä. En herää  koskaan keskellä yötä pohtimaan esimerkiksi työasioita. Kaikki on paperilla. Toimii.

Näiden ratkaisujen jälkeen yöuneni ovat pidentyneet, mutta vielä on tehtävää. Tavoitteeni on nukkua yhdeksän tunnin yöunia vuoden loppuun mennessä.

Uni on meille ihmisille nimittäin kokonaisvaltaisen terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Virkeänä asiat luistaa, pää toimii ja hymyileminen on helpompaa. Väsyneenä kaikki tökkii, ärsyttää ja kasvot tuntuvat valuvan alaspäin. On hieno fiilis herätä aamulla levänneenä valmiina uuteen päivään, väsyneenä kaikki on aina pikkuisen hankalampaa. On ensiarvoisen tärkeää saada säännöllisesti hyvää ja laadukasta unta.

Jatkuva univaje vaikuttaa myös ruokahaluumme, emmekä usein edes tiedosta sitä. Väsynyt ihminen hakee piristystä ruuasta ja yrittää pitää itsensä hereillä syömällä. Esimerkiksi vuorotyötä tekevät ihmiset ovat suuressa vaarassa sortua ylimääräiseen naposteluun.

Vaihda siis tänään sänkyysi puhtaat lakanat, mene tavallista aikaisemmin peittoihin ja sulje silmäsi. Se on arjen suurta luksusta.

Hyvää yötä.

Ei kommentteja: