tiistai 31. tammikuuta 2012

Tee ite!

Ihmisten pitäisi mielestäni sotkea itsensä jauhoilla, vahtia silmä kovana kattilassa kiehuvaa maitoa ja kuoria kymmeniä kiloja perunoita. Eli yksinkertaisemmin sanottuna: tehdä enemmän ruokaa itse. Kannustan myös painonhallintaryhmäläisiäni siihen jatkuvasti ja seuraan mielenkiinnolla "itsetehtyjen ruokien tilasto-dataa", jonka vaadin heiltä viikoittain. Minulta kysyttiinkin eilen, maanantain ryhmäni tapaamisen päätteeksi, hyvä kysymys: "Miksi se itsetehty ruoka on sulle niin tärkeää? Mikä siinä on se juttu?"

Minulla on tähän kolme syytä:

1. Silloin kun on tehnyt ruuan itse, niin tietää mitä lautasella ihan oikeasti on. Tiedät mitä laitoit pannulle, minkä verran öljyä käytit paistamiseen ja millä lopulta maustoit. Silloin kun joku toinen on tehnyt ruokasi, niin voit vain arvailla mitä lautaseltasi löytyy. Vain harva meistä on lukenut läpi einesten valmistusaineluetteloja. Ja vaikka olisikin, niin ei kuitenkaan välttämättä ymmärrä lukemaansa koodiviidakkoa. Ravintolassa syödessä ruokailijalla ei puolestaan ole ravintosisällöistä mitään tietoa. Entistä useamman ravintolan ruokalistaan haluaisinkin näkyviin annoksen raaka-aineet, kalorimäärän, sekä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen suhteen. Kiitokset muuten FitWokille, jossa tämä asia on esimerkillisesti hoidossa.

2. Silloin kun ruoan tekee alusta asti itse, niin lautaselle päätyy enemmän alkuperäisiä, puhtaita ja laadukkaita ruoka-aineita. Ollaan tekemisissä perusraaka-aineiden kanssa: tomaatti on tomaatti, hauki on kala, kananmunat kananmunia ja niin edelleen. Ruoka on sen alkuperäisessä muodossa: valmiina meidän reseptejämme varten. Lisäksi: on muuten ihan hyvä juttu, että itsetehty ruoka ei kestä jääkaapissa viikkoa. On mielestäni pelottavaa, jos einesateria odottaa sinua jääkaapissasi jopa kaksi viikkoa olematta siitä moksiskaan.

3. Tärkein syy tehdä itse ruokaa liittyy kuitenkin mielestäni ruuan arvostamiseen. On aivan eri asia alkaa poistamaan lohesta ruotoja ja kuorimaan kädessään perunoita kuin tökkiä veitsellä hätäisesti mikrorasian muovikanteen reikiä. Silloin kun omat kädet ovat kuorineet, pilkkoneet, raastaneet, sekoittaneet ja pyöritelleet, niin ruoka maistuu paremmalta. Syöminen on silloin myös kokonaisvaltaisempi kokemus ja aikaan saatua ruoka-annosta kunnioittaa enemmän. Jopa ruuan roskiin heittäminen tuntuu silloin pahemmalta.

Olen kuullut "ne kaikki selitykset" siitä, miksi ihmiset eivät tee ruokaa itse. Listaukseni mukaan suurimmat syyt tähän ovat: ettei osaa tehdä ruokaa, ettei yksin asuva viitsi tehdä vain yhdelle ihmiselle, ettei ole aikaa koska arjen ralli on formula ykkösten tasoa ja se ettei yksinkertaisesti vain huvita. Muutama viikko sitten eräs asiakkaani totesi myös, että paprikakin on niin tuhannen työläs -siinä kun on niitä siemeniäkin. Niinpä.

Tässä nyt nopeasti ratkaisuni edellä esitettyyn tekosyy-luetteloon: jokainen osaa (aloita munakkaasta), Vain itsestäänhän ei kannata tosiaan huolehtia (!), voit tehdä suurempia satseja kerralla (pakasta osa) ja jaa vastuuta ruuanlaitosta koko perheelle, kannattaa edes kokeilla (voit saada siitä miellyttävän harrastuksen) ja lopuksi: siementen poistamiseen paprikasta menee noin 27 sekuntia (oma henkilökohtainen ennätys).

En siis tarkoita sitä, että jokaisen syömäsi aterian pitäisi tulla omasta keittiöstä, kyllä Saarioistenkin äiti toisinaan osaa. Jos kuitenkin haluat syödä laadukkaasti, olla normaalipainoinen ja säästää myös rahaa, niin itsetekeminen kannattaa. Kuinka palkitsevaa onkaan ottaa karjalanpaisti pois uunista neljän-viiden tunnin hauduttamisen jälkeen.

Jos teet itse noin 80 prosenttia syömistäsi ruuista, niin homma on hyvällä mallilla. Kerro siis minulle "itsetehtyjen ruokien tilasto-datasi". Minkälaisiin prosentteihin yllät?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Roger that! Pitsa silloin tällöin on ihan mukavaa mutusteltavaa sohvan nurkassa tai ravintolassa syönti mukavaa yhteistä aikaa perheen tai ystävien kanssa, mutta niin on ruokailu kotonakin. Kauniisti katettuna ja pöydän ääressä nautittuna. Itse tätä nykyä pääsen aika korkeisiin.. siis prosentteihin =D olisko 95% tuo itse valmistamisen aste meillä. Ei ruoan valmistus nyt NIIN kauan vie, etteikö sitä ehtisi tehdä. Ja tosiaan voi kerralla tehdä useamman päivän annoksen. Eihän se aina niin huvita tai mukavaa ole, mutta ei aina myöskään tarvitse mitään monimutkaista tehdä. Hyvää ruokaa saa tehtyä aika helpostikin (esim. pataruoat). Iloisia ja maukkaita ruokahetkiä kaikille! -ot-

Anonyymi kirjoitti...

Vietettyäni toista viikkoa sairaslomalla olen päässyt "maistamaan" itse tehdyn ruuan ihanuutta! Monessa mielessä. Aikamoinen virtuoosi sitä ihmisestä löytyy, kun katsoo kaappiin, pakasteeseen ja jääkaappiin, että oiskohan siellä mitään mistä saisi tämän päiväisen ruokansa tehytä. Ai, että oon nauttinut! Niin hyvää ja niin halvalla :) Salaatin tekasee ydelle lautaselle tuosta noin vain, eikä ruokaa mene hukkaan. Kevyttäkin se on. Ja kananmunan keittämiseen menee noin 10 minuuttia. Ei liian pitkiä hetkiä elämän kokonaisuudessa, joten hyvillä mielin ne voi käyttää!

Lisäksi nautin siitä, kun saa tehdä porukalle ruokaa, kutsua ihmisä syömään ja pitämään hauskaa! Niin usein sinunkin suusta kuultua - ruoka on yhdessäolon muoto!

Anonyymi kirjoitti...

Myös isompien markettien salaatit ja lämminruoat tiskistä on keittiössä tehtyjä! Jos ei jaksa tehdä niin hae edes valmis lohipala ja raikasta salaattia jostain missä tiedät, ettei se ole kaadettu purkista suoraan astiaan esille. Joskus saa olla laiska tai kiireinen, ainakin minun mielestäni! :) Ainakin tähän mennessä jokaiseen kysymykseeni kyseisten ruokien valmistusaineista on vastattu suoraan, tietenkään ei ole tietoa proteiinien jne suhteesta, mutta broilerin fileen tai lohipalan ravintokoostumus löytyy varmasti netistä!

Anonyymi kirjoitti...

Touché

Anonyymi kirjoitti...

Hanna, suurkiitos tästä blogista! Tosi osuvia ajatuksia: tuntuu, että jokaisesta kirjoituksesta löytyy jotain kiittämisen arvoista, joten kommentoin nyt vaan tähän kirjoitukseen, koska tuo paprika-juttu kirvoitti niin hyvät naurut! :D Toivottavasti saan jatkossakin lukea sinun mahtavia oivalluksia ja hyviä vinkkejä. :)